11 Eylül 2015 Cuma

Kültür ve Dilin Önemi

İletişim en basit ifadeyle göndericiden alıcıya bilgi aktarımıdır. Gönderici mesajı ulaştıran alıcı ise mesajı alan kişi ya topluluktur. Dil iletişimin en temel unsurudur. Çocuklarda da iletişimin başladığı yer ilk olarak ailedir. Çocuğun yaptığı ilk konuşma sonrasında verdiği tepkiler kişiliğinin gelişmesinde önemli rol unsurudur.

Dışa dönük, yırtık, kendini ifade eden gibi ifadeler yanında içe kapanık, iletişim kuramayan, kendini doğru ifade edemeyen çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Hayatın her alanında iyi ya da kötü iletişimin sonuçları olayların neticelenmesinde etkili olur.

Kitap okumanın gün geçtikçe azalması teknolojinin gelişmesiyle internet kullanımının yaygınlaşması iletişim becerilerinin azalmasına neden olur. Doğru iletişim kuramayan bireyler kendi hayatlarında fikir bulmakta zorlanırlar. İletişimin temeli olan dil kültürü de oluşturur. Kültür bir hazinedir. Maddi manevi topluma ait inanç, gelenekler, toplumun yaşama biçimi hepsi kültürü oluşturan ögelerdir. Kültür yüzyıllar boyunca dilin sayesinde aktarılır. Dil ve kültür geçmiş ve gelecek için yüzyıllar süren bir köprü manasındadır. Bir milletin varlığını sürdürebilmesi için dil ve kültürünü koruması önemlidir. Kendi dillerini ve kültürlerini kaybeden milletler yok olmaya mahkum olacaklardır. Kültür başka bir tanım olarak da en önemli toplumsal miras olarak belirtilebilir.

Kültür farklı farklı alanlarda değişik adlandırmalarla aktarılabilir. Kültürün uygarlık, güzel sanatlar, görgü kuralları, manevi değerler ile doğrudan ilişkisi vardır. Kültürel süreçler içerisinde kültürel yayılma, kültürel yozlaşma, Kültür şoku, Kültürel bütünleşme gibi evrelerle kültür etkileşimden geçer. İnsanlığın ilk çağlarından beri dil ve kültür iç içedir.Teknolojinin ilerlemesi,kişilerin davranışsal farklılıkları yeni bir kültüre çabuk adapte olup olmama gibi nedenler kültürün değişmesini yavaşlatır ya da hızlandırır. Sonuç olarak dil ve kültür ortak zenginliğimizdir. Gelecek nesillere aktarabilmek de insanlığın temel görevidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder